2 Eylül 2007

PENGUEN OLMAK İSTİYORUM


Penguenler insanların kendilerine çok yakın hissettikleri canlılardır. Frak gibi tüyleri , salına salına asil , vakur yürüyüşleri , yüzlerinden eksilmeyen gülümsemeleri , vücutlarındaki enerji bizlere pozitif olarak yansır ve onları nedense bir başka severiz.. Hatta çocuklarımıza sevginin anlayışı olarak , bu canlıların nasıl yaşadığını bilmeden oyuncak olarak alırız.
Aslında penguenlerin yaşamları dünyamızın en zor şartları içersinde geçer. Bu çok zor ve dayanılmaz yaşam , penguenlerin birbirlerine gösterdikleri sevgi, toplum , yardımlaşma , paylaşma anlayışıyla gerçekleşir.
Anne penguenler yumurtalarını -35 derecede Baba penguenlerin ayaklarına yumurtlarlar.Yumurtaların yere düşmesi demek yumurtadaki penguenin donarak ölmesi demektir. En az 6 kişiden oluşan babalar yumurtaları ayaklarından düşürmemek için halka oluştururlar. Bu halkalar o kadar sıcaktır ki çok olumsuz hava şartlarına rağmen yumurtaların istenilen sıcaklıkta kalmasını sağlar. Babalar sık sık büyük bir dikkat ve enerjiyle yumurtaları yere düşürmeden yer değiştirerek hem kendilerini sıcak tutarlar hemde kendilerine emanet edilen kabuki içersindeki evlatlarını . Anne penguenler ise – 35 derecede yiyecek bulamadıkları için daha sıcak sulara giderler. Annelerin babalara teslim ettiği sure ne kadardır bilirmisiniz. ? Tam altı ay. Baba penguenler bu sure içersinde ne yerler ne de içerler. Yaptıkları tek hareket ayakta durarak zaman zaman yer değiştirmektir. Anneler yumurtlarını üzerindeki deliklerden , eşlerini seslerinden tanırlar. 6 ay süren yiyecek arayışından sonra dönerler. Bu dönüş penguen toplumunda bir bayramdır. Aileler tekrar bir araya gelmiş yeni penguencikler kabuklarını kırarak aileye katılacaklardır.Anne penguenler kursaklarında getirdikleri balıkları kusarak altı aydan beri yemeden içmeden yaşayan bitme noktasındaki eşlerine sunarlar. Artık yumurtları kıran penguencikler sıcak yuvalarından yeni hayatlarına adım atarlar. Bu şüre içersinde doğanın kanunu olarak yiyecek bulmaya giden ayrılan annelerden dönmeyenlerde olacaktır. Annesiz kalan penguencikler toplumsal anlayış gereği paylaşılarak himaye altına alınır. Annesiz kalan hiç bir yumurta penguen toplumu tarafından reddedilemez. Onlarda diğer penguencikler gibi toplumun bir ferdi ,toplumun ve neslin geleceği olarak yaşanan en zor doğa şartlarına gore yaşama hazırlanırlar.
Hiç bir yorum yapmadan dünyamızda yaşayan ve kendimize çok yakın gördüğümüz bir canlının varoluş ve toplumsal olayını en zor şartlar altında dahi görev ve sorumluklarını nasıl yerine getirdiklerini kendimce anlatmaya çalıştım.
Bu sevimli , toplumuna duyarlı , hayata sevgi ile bağlı frak giymiş bize gore dünyada ne gibi bir görevleri olduğunu bilmediğimiz bu sevimli iki ayaklıların , dünyayı ve neslini yok etmeye çalışan , gaddar , doymayan , kendinden başkasını düşünmeyen biz iki ayaklılara örnek olmasını dilerim. Biz iki ayaklılar arasında olmaktansa , sevgi içersinde , toplum , paylaşma bilinciyle , sağlıklı , hoşgörülü bir yaşam için – 35 derecede iki ayaklı penguen olarak yaşamayı yeğlerim.

Sağlık ve sevgiyle kalın.

Haldan

Hiç yorum yok: